Περ Λάγκερκβιστ (P. Lagerkvist) : "Ο Νάνος"

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης


Τίτλος: Ο Νάνος
Πρωτότυπος τίτλος: Dvargen
Συγγραφέας: Περ Λάγκερκβιστ (Par Lagerkvist)
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Έτος: 1991
Πρώτη Έκδοση: 1944
ISBN: 978-960-03-5072-2


Ύστερα από την θετική εντύπωση που εξέφρασε ο Μιχαλιός, έπιασα κι εγώ και διάβασα τον "Νάνο" και δεν μετάνιωσα καθώς είναι, πράγματι, ένα πολύ καλό βιβλίο.

Πρόκειται για τον μονόλογο ενός νάνου, αυλικού κάποιου Ιταλού πρίγκιπα σε κάποια παρελθούσα εποχή. Ένας νάνος κακός και κυνικός που μας εξιστορεί για τον πρίγκιπα του και για έναν πόλεμο με ξεκινά με κάποιον γείτονα.

Σκέφτομαι πως όταν η φύση έχει φανεί κακιά μαζί σου είναι αρκετά λογικό να κακιώνεις κι εσύ και πράγματι αυτός ο νάνος μοιάζει να μισεί τα πάντα κι ιδιαίτερα τούς ανθρώπους και όλα όσα αυτοί συνηθίζουν όπως το γέλιο και τον έρωτα.

Ο κυνισμός τού νάνου είναι ανεκδιήγητος, για παράδειγμα:

«Ο έρωτας είναι πάντοτε αηδιαστικός, αλλά ο έρωτας μεταξύ αυτών των δύο, που είναι ακόμη αθώα παιδάρια, μου φάνηκε το πιο αντιπαθητικό θέαμα που έχω αντικρίσει στη ζωή μου. Μόνο που τους έβλεπα, φλεγόμουν από οργή και αγανάκτηση.»

Μέσα στους ήρωες υπάρχει κι ο Μπερνάρντο, που παραπέμπει ξεκάθαρα στον Λεονάρντο ντα Βίντση: είναι καλός ζωγράφος και παράλληλα μηχανικός που σχεδιάζει πολεμικές μηχανές και έχει και ένα ζωηρό ενδιαφέρον για την ανατομία. Ζωγραφίζει έναν Μυστικό Δείπνο και ένα γυναικείο πορτραίτο του έχει ένα μυστηριώδες χαμόγελο κτλ. Έτσι ίσως μπορέσουμε να τοποθετήσουμε την ιστορία καλύτερα κάπου στην Ιταλία τού 15ο αι.

«Όλα έχουν τη δική τους σημασία, όλα όσα συμβαίνουν και απασχολούν το ανθρώπινο είδος. Αλλά η ίδια η ζωή δεν είναι δυνατό να έχει σημασία. Αυτή είναι η δική μου άποψη.»

Δεν ξέρω κατά πόσο κάποιος θα θελήσει να βρει αλληγορίες κτλ. μέσα στο βιβλίο, για εμένα είναι απλά ένας κακός, μισάνθρωπος νάνος, που περιγράφει τον κόσμο μέσα απ’ τα μάτια του.

«Τί θα ήταν η ζωή αν το καθετί δεν ήταν μάταιο; Η ματαιότητα είναι το θεμέλιο της ζωής.»

Το διάβασα όπως εκδόθηκε από την σειρά "Συλλογή Βραβεία Νόμπελ" τού Καστανιώτη. Η μετάφραση τού Ερρίκου Μπελιέ διαβάζεται στρωτά αν και, δυστυχώς, είναι από τα Αγγλικά και όχι από το σουηδικό πρωτότυπο, πράγμα κάπως παράξενο για ένα τέτοιο έργο από έναν μεγάλο οίκο όπως είναι ο Καστανιώτης. Μετάφραση κάπως γυαλισμένη κι έτσι μου έκανε ευχάριστη εντύπωση σαν έτυχα απρόσμενα ένα βορειοελλαδίτικο "να την κάνει παρέα" (σ. 86).
;)
 
Last edited by a moderator:

Οκτάνα

Ανάστροφη Ταξιδεύτρια
Χθες τελείωσα και γω τον "Νάνο" και μου άρεσε απίστευτα πολύ. Για την ιστορία κτλ, δεν χρειάζεται να πω κάτι, μιας και ο Φάρος το παρουσιάζει μια χαρά παραπάνω, απλά θα πω μόνο οτι ο χαρακτήρας του Νάνου είναι υπέροχα σμιλεμένος απο τον συγγραφέα. Τον λάτρεψα αυτό τον Νάνο μες στη κακία και την ωμότητά του! Είναι μακράν ο πιό κυνικός απ'όλους τους χαρακτήρες που έχω συναντήσει μέχρι τώρα στη λογοτεχνία εξού και ο ενθουσιασμός μου (λατρεύω τους κυνικούς χαρακτήρες στη λογοτεχνία!). Διαβάστε το, αξίζει! :)
 
Πραγματικά πάρα πολύ καλό βιβλίο!!
Νομίζω ότι ο Νάνος είναι από τους πιο ιδιαίτερους λογοτεχνικούς χαρακτήρες και όπως λες Οκτάνα και από τους πιο κυνικούς.
Καθώς το διάβαζα πολλές φορές διχάστηκα στο αν έπρεπε να τον λυπάμαι για όλα αυτά που έχει περάσει και να δικαολογώ τη συμπεριφορά του ή να τον σιχαίνομαι για τις σκέψεις και τις πράξεις του...
Έχει όμως μια απίστευτη γοητεία και δεν μπορείς τελικά παρά να τον συμπαθήσεις ό,τι και αν κάνει:-)
 
Μόλις χθες τελείωσα την ανάγνωσή του.

Η κριτική εδώ πολύ καλή. Μου αρέσε γενικά πολύ το βιβλίο, εξαιρετικός χαρακτήρας ο νάνος. Βαθιά μισάνθρωπος και κυνικός. Το φοβερό με αυτό το βιβλίο είναι πως μερικές πτυχές του χαρακτήρα αυτού, ή αν θέλετε, μερικές σκέψεις του, τις μοιραζόμαστε σε κάποια στιγμή της ζωής μας όλοι οι άνθρωποι. Σε κάνει να αναρωτιέσαι αν πολλές από τις αντιδράσεις ή συνήθειές σου είναι υποκριτικές.
 
Πολύ καλό βιβλίο. Η εποχή και η πόλη δεν κατονομάζεται σαφώς όμως μπορούμε να υποθέσουμε ότι μιλάμε για την Β. Ιταλία της Αναγέννησης όμως αυτό δεν έχει σημασία καθώς ο χαρακτήρας του Νάνου δεν έχει εποχή. Από τα καλύτερα βιβλία της σειράς Νόμπελ (από τις καλύτερες σειρές προσφορών)
 
Το τέλειωσα κι εγώ πριν λίγες μέρες, πολύ ωραίο βιβλίο! Συμπάθησα πολύ τον άσχημο νάνο και τις τρισάθλιες σκέψεις του, αλλά προς το τέλος πραγματικά άρχιζε να με τρομάζει με το πού μπορούσε να φτάσει ο κυνισμός του κ η εγωπάθειά του!
 
Μικρές, καθαρές προτάσεις συνθέτουν το ημερολόγιο ενός νάνου -ο οποίος δεν κατονομάζεται- που διατελεί ορντινάτσα ή ουρά ενός πρίγκηπα -ο οποίος επίσης δεν κατονομάζεται- σε μια χώρα και και μια εποχή που κρίνοντας από τις περιγραφές, ευκολα αναγνωρίζει κανείς την Ιταλία του 15-16ου (?) αιωνα. Πρόκειται για τα γνωστά παλάτια με πλήθος κόσμου να περιδιαβαίνει σε αυτά, καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γελωτοποιοι, ιππότες κλπ. Αυτός δεν έχει το κλισέ προφίλ του νάνου γελωτοποιού αλλά αυτοσυστήνεται ως το δεξί χέρι του πρίγκηπα. Κάπου στην πορεία καταλαβαίνει κανείς οτι αυτόν τον ρόλο εχει αποδώσει μόνο ο ίδιος στον εαυτό του.

Ο νάνος είναι ένα τέρας δυσμορφο, εντός και εκτός. Δεν έχει ίχνος καλοσύνης, συμπάθειας, αγάπης, κατανόησης για το είδος του ή το ανθρώπινο φύλο. Μισεί τους πάντες και τα πάντα. Είναι εγγενως κακός, κυνικός, μισάνθρωπος, αλαζόνας, με απέχθεια προς τη θρησκεία και τα έθιμά της, σιχαίνεται κάθε τι που δεν καταλαβαίνει. Ανικανος να αγαπήσει ή έτσι διατείνεται, καθώς, διαρκουσης της καταγραφής, αντιλαμβάνεται κανείς οτι ζηλευει και τιμωρεί την πριγκηπισσα εξαιτίας ενος καταπιεσμένου και στρεβλού πάθους. Αγάπη και πάθος δείχνει μόνο για τον πόλεμο και θαυμασμό για εναν μισθοφόρο πολεμιστή. Τρελαίνεται για την ωμή βία και περιφρονεί όποια σκέψη μπορεί να βγάλει τον άνθρωπο από τον σκοταδισμό και τη μικρότητα.
Ολοι κρύβουμε έναν καταπιεσμένο νάνο μέσα μας που αναδύεται πού και πού, αλλα αυτό που αποκαλουμε πολιτισμός και ανθρωπισμός μας αναγκάζει να τον πνίγουμε.
(20-22/9/2015) αρχική ανάρτηση στο goodreads
 
διαρκουσης της καταγραφής, αντιλαμβάνεται κανείς οτι ζηλευει και τιμωρεί την πριγκηπισσα εξαιτίας ενος καταπιεσμένου και στρεβλού πάθους
Αυτό τώρα μου κέντρισε πολύ το ενδιαφέρον...
πάθος για την ίδια ή... για τον Πρίγκιπα;
 
Καλή ερώτηση. Θαυμάζει τον Πρίγκιπα για την πολεμική του ικανότητα και μισεί την Πριγκίπισσα γιατί την αγαπά ο Πρίγκιπας αλλά αυτή τον ταπεινώνει λόγω της συζυγικής απιστίας της. Όταν θα αποκτήσει εξουσία πάνω της θα την ταπεινώσει και θα την εξευτελίσει για να εκδικηθεί την ταπείνωση που δέχθηκε ο Πρίγκιπας από αυτήν. Τώρα οι ταπεινώσεις που επιβάλλει νάνος είναι απλά λόγω του θαυμασμού του για τον πρίγκιπα ή ο θαυμασμός του είναι κάτι άλλο; Είναι λόγω του μίσους του για την πριγκίπισσα ή το μίσος του είναι κάτι άλλο; Ακόμα και η αγάπη του για τον πόλεμο είναι κακία ή απλά ζήλια για μια δραστηριότητα που δίνει κοινωνική καταξίωση αλλά που ο ίδιος λόγω της σωματικής δυσμορφίας του δεν μπορούσε να τελέσει παρά μόνο σαν καρικατούρα;
 
Πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφεις Κόρτο, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Κάπως έτσι, ψυχολογικά περίπλοκο μου «ακούστηκε» και μένα το παραπάνω σημείο που απομόνωσα από την άποψη της Έλλης και έπειτα από την δική σου ανάλυση πιστεύω πως είναι ένα βιβλίο που σίγουρα θα μου αρέσει και θα μου δώσει τροφή για σκέψη.
 
Χήθκλιφ μην αργήσεις να το διαβάσεις και να το σχολιάσουμε!!! Πιστεύω θα σου αρέσει πολύ...:διάβασμα7:

Εγώ το τελείωσα χθες (μέσα σε 3 μέρες). Διαβάζεται εύκολα και όντως δίνει πολύ τροφή για σκέψη...
Μου άρεσε η προσέγγιση της Έλλης αλλά και του Φάρου. Κάπως έτσι το αντιλήφθηκα και γω το ανάγνωσμα:)

Επίσης πιστεύω πως ο Νάνος είχε πλάσει μια εικονική πραγματικότητα στο μυαλό του. Θεωρούσε πως ήταν σημαντικός για τον πρίγκιπα και το παλάτι αλλά αυτό δεν φαίνεται κάπου. Ο νάνος είναι κακός και κυνικός, όμως μήπως πραγματικά ζητάει την αποδοχή;;

Σε 2 σημεία του βιβλίου ο νάνος παραδέχεται πως θα μπορούσε να ερωτευθεί και έναν άντρα αλλά και μια γυναίκα.

Πάντως είναι από τα βιβλία που τα διαβάζεις και τα ξαναδιαβάζεις...
 
Σε 2 σημεία του βιβλίου ο νάνος παραδέχεται πως θα μπορούσε να ερωτευθεί και έναν άντρα αλλά και μια γυναίκα.
Όσο περισσότερα αποκαλύπτονται για τον χαρακτήρα τόσο πιο πολύ πείθομαι πως πράγματι θα μου αρέσει πολύ... θα το προσθέσω στην επόμενη παραγγελία μου Νικόλα!
 
Top